sobota, 29 grudnia 2012

Bułeczki śniadaniowe



Moi domownicy przepadają za świeżymi, chrupiącymi bułeczkami. W ciągu tygodnia nie mam czasu biec z rana do sklepu, ale wieczorem gdy wszyscy zasną pozostaję w mojej kuchni i czaruję, by rano widzieć uśmiechy na twarzach bliskich:)
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
3 łyżeczki oliwy z oliwek
20g drożdży
Do wody dodajcie sól, oliwę i drożdże, a gdy wszystko dokładnie wymieszacie wlejcie do miski z mąką. Musicie długo i dokładnie wyrabiać jeśli zależy Wam na wspaniacłych pęcherzykach powietrza po upieczeniu - dzięki nim bułki są puszyste. Wyrobione ciasto podzielcie na 6 - 8 kulek i ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczcie i natnijcie nożem "na krzyż" do połowy wysokości, a nastęnie odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Powinny podrosnąć w widoczny sposób. Teraz wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 20 minut.
PYCHA!!!!

P.S.
Jeśli chcecie mieć bułeczki ciekawsze w smaku możecie użyć mąki pełnoziarnistej lub dodać do ciasta ziarna, zioła, starty ser żółty itp. Zachęcam do eksperymentowania:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)