piątek, 24 października 2014

Pierogi z kaszanką i kiszoną kapustą



No połączenie po prostu... genialne!!! I nie jest to przejaw mojej bezgranicznej wiary we własne możliwości, ale wyrazy uznania dla pomysłowości jednego z moich znajomych, który kilka miesięcy temu zaszczepił myśl o takim właśnie połączeniu w mojej głowie :-) no i myśl dojrzewała aż do tej chwili i powiem Wam, że głupia byłam, że wcześniej tego pomysłu nie wykorzystałam... więc nie powielajcie mojego błędu i jak najszybciej zabierajcie się za robotę :-) 
Przepyszne...


SKŁADNIKI

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

2/3 szklanki ciepłej wody

1/4 łyżeczki soli


Farsz:

500 g kaszanki

300 g kapusty kiszonej

1 duża cebula

1 łyżka smalcu

ewentualnie sól i pieprz


dodatkowo: masło lub smalec i cebula




Mąkę mieszamy na stolnicy z solą, dodajemy olej i stopniowo dolewamy wodę zagniatając ciasto. Wyrabiamy je przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. 
Kaszankę  i cebulę kroimy w kostkę, kapustę kroimy w drobniejsze kawałki (będzie się łatwiej "pakowała" do pierogów). Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy cebulę i przez chwilę smażymy, do czasu aż stanie się pięknie błyszcząca i aromatyczna. Dodajemy kapustę i smażymy aż lekko zmięknie (nie bardzo, tylko trochę). Dodajemy kaszankę i rozsmażamy ją często mieszając. Jeśli czujecie taką potrzebę doprawcie solą i pierzem. Tak przygotowany farsz odstawiamy by przestygł. 
Ciasto cienko wałkujemy i robimy pierogi, nadziewając je farszem. Wkładamy je partiami do wrzącej, lekko posolonej wody i gotujemy 5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię. 
Masło lub smalec rozgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy na złoto - brązowy kolor i polewamy ugotowane pierogi. 




5 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł Madziu :-) muszą być smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo jakie cuda ! do zrobienia pierogów już długo się przymierzam, ale ciągle brak czasu ! ;/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają ładnie, jestem ciekawa jak smakują.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim farszem to ja pierogów nie jadłam. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. cuda nam tu serwujesz :) oryginalny farsz na pierogi :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)