niedziela, 28 lipca 2013

Naleśniki z serem i jagodami




Mam takie wrażenie, ze strasznie Was zaniedbałam przez te ostatnie dni - tak długiej przerwy w pisaniu tutaj to chyba nie miałam... Chociaż nie, na samym początku bywały dłuższe :-) ale było co było, postanowiłam sobie, że muszę więcej czasu poświęcić blogowi, stronie na fb, a tym samym Wam :-) Okoliczności sprzyjają - urlop w pełni, wolny czas, wolne myśli... ;-) więc dziś od rana jagodowo ;-) i rzecz jasna pysznie - puszyste naleśniki, lekka masa serowa i druga prawdziwie jagodowa... niesamowicie jagodowa! hmmm... dość gadania, smażymy :-) 
A ja stopniowo będę wprowadzać moje postanowienia  w życie :-) bo czy trzeba Nowego Roku, by coś postanawiać? Czasem wystarczy nowy dzień i "wyspane" spojrzenie na rzeczywistość...





SKŁADNIKI

Ciasto:

300 ml mleka

3 jajka

6 łyżek mąki pszennej

3 łyżki roztopionego masła


Masa jagodowa:

1 szklanka jagód

2 łyżki cukru kryształu

1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru)


Masa serowa:

300 g sera białego półtłustego

150 g serka kremowego o smaku naturalnym (Hochland kanapkowy, Turek lub inny podobny)

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki gęstej śmietany (np.: 18%)

2 - 3 krople aromatu cytrynowego

1 szklanka jagód


Dodatkowo:

400 ml śmietanki 30%

jagody do posypania po wierzchu




Ciasto na naleśniki przygotujcie według tego przepisu (KLIK) . Smażymy :-)
Jagody delikatnie płuczemy, dodajemy cukier i budyń (surowy proszek, oczywiście), a następnie miksujemy razem - nie musi być bardzo dokładnie, niektóre jagody mogą pozostać w całości - po czym podgrzewamy do chwili, aż całość zamieni się w budyń jagodowy.
Oba sery, cukier śmietanę i aromat miksujemy na jednolitą masę. Jagody płuczemy, osuszamy i dodajemy do gotowej masy serowej; mieszamy delikatnie łyżką uważając żeby nie uszkodzić owoców.
Ze śmietanki 30-tki robimy bitą śmietanę.
Usmażone naleśniki smarujemy masą jagodową (cienka warstwa), następnie masą serową (gruba warstwa), składamy na pół, ozdabiamy bitą śmietaną i jagodami.
Przepyszne... Kwintesencja lata... ;-) 




Kwaśnie, no właśnie Jagodowo Nam edycja 5!

5 komentarzy:

  1. Jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha!
    dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają....ja dodaję pół kubeczka śmietany kremówki do ciasta -niewysychaja , nawet po dwóch dniach są dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy pomysł, ale myślę, że każdy tłuszcz działa w ten sposób :-) chociaż nigdy nie robiłam aż takiej ilości żeby starczyło na trzy dni ;-)
      pozdrawiam :-)

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)