ciekawostki i porady

W tej zakładce znajdują się praktyczne rady pt. "co zrobić gdy...". Niektóre to moje własne doświadczenia pozyskane od innych osób i z powodzeniem stosowane na co dzień. Są też i takie, które zaczerpnęłam z internetu - wtedy podana jest strona gdzie znaleźć więcej na ten temat:)

zaczerpnięte z www.tipy.pl :


Usuwanie zapachu
Żeby pozbyć się zapachu krojonej cebuli lub czosnku z dłoni, po prostu potrzyjcie nimi zlew lub łyżkę ze stali nierdzewnej. Ten rodzaj stali pochłania zapachy.

Przesolona zupa
Jeśli zdarzy Wam się przesolić zupę, wrzućcie do garnka obranego ziemniaka. Zaabsorbuje on nadmiar soli.

Przechowywanie
Brązowy cukier będzie miękki i delikatnie wilgotny jeśli dodacie do cukierniczki kawałek jabłka lub chleba. Aby zachować świeżość brązowego cukru możecie go również przechowywać w zamrażalniku. 
Kawałek chleba czy skórki z jabłka możecie włożyć również do pojemnika z ciasteczkami aby zachowały świeżość i nie stały się twarde jak kamień.
Jeśli sól jest stale wilgotna wsypcie do solniczki kilkanaście ziarenek ryżu. Poza tym - jeśli włożycie do ryżu liść laurowy to będziecie mieć pewność że nie pojawią się w nim robaki ani mole spożywcze. Liść laurowy ochroni przed robakami również makarony, mąkę czy kaszę.

Jajka
Jeśli macie problem w rozróżnieniu jajek starych od świeżych włóżcie je do szklanki z wodą - jajka świeże opadną na dno, a te popsute wypłyną na wierzch. 

Świeże warzywa
Jeśli na dnie pojemnika z warzywami położycie ręczniki papierowe lub gazetę - papier wchłonie nadmiar wilgoci, która powoduje gnicie. Papierowe ręczniki przydają się również do przechowywania świeżych grzybów - owińcie je nimi.

Odświeżanie w mikrofalówce
Zmieszajcie 2 szklanki wody z 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego i wstawcie roztwór w pojemniczku nadającym się do podgrzewania w mikrofalówce. Włóżcie go do ustawionej na dużą moc mikrofalówki na 5 minut. Następnie wyjmijcie pojemnik i przetrzyj wnętrze mikrofalówki. Cały osad zniknie, a kuchenka będzie pięknie pachnieć wanilią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)