środa, 23 października 2013

Sałatka z zielonych pomidorów



Jakiś czas temu mój tata przyniósł mi ostatnie zielone pomidory ze swojego ogródka. Stwierdził, że ja na pewno sobie z nimi poradzę. I poradziłam - wyciągnęłam z babcinego notatnika pożółkły przepis i do dzieła! Szybka i pyszna, w zimie idealnie komponuje się z daniami obiadowymi. Tym z Was, którzy nigdy nie jedli takiej sałatki powiem, że jej smak nie ma nic wspólnego z czerwonymi dojrzałymi pomidorami... nic a nic, dlatego by go nie zepsuć musicie użyć naprawdę zielonych pomidorów, bez różowych przebłysków i zwyczajnie w świecie zakochacie się w tym smaku... Jeśli więc macie jeszcze gdzieś zielone pomidory, to do dzieła!


SKŁADNIKI

2 kg zielonych pomidorów

0,4 kg cebuli

1 łyżka gorczycy

2 łyżki soli

1 szklanka cukru

1 szklanka octu 10%

4 szklanki wody

8 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe




Pomidory i cebulę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy sól i gorczycę, mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godziny. Wodę, ocet, cukier, ziarna ziela i liście zagotowujemy razem i wyłączamy - odstawiamy na trochę, a następnie znów doprowadzamy do wrzenia, wkładamy pomidory z cebulą (oraz sokiem, który się wytworzył) i gotujemy tylko przez chwilę do czasu aż pomidory zmienią kolor z zielonego na złoto - żółty. Gorące pomidory upychamy ciasno w słoikach, dolewamy zalewę, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. NIE PASTERYZUJEMY!

19 komentarzy:

  1. jako dziecko często jedliśmy taką w domu :) u mnie jutro zielone pomidory kiszone :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to czekam na przepis, bo słyszałam, że też są bardzo dobre :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam taką sałatkę!
    Pozdrawiam
    Basia
    http://mytastykitchen.weebly.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ja własnie kupiłam czarne pomidory. chyba też się nadadzą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czarne pomidory to forma dojrzała, a tu chodzi o niedojrzałe

      Usuń
  4. Jeszcze nigdy nie jadłam zielonych pomidorów, ale w tym roku postawiliśmy kilka słoików z nimi, więc pewnie niedługo przekonam się jak smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  5. zaintrygowałaś mnie, chętnie bym spróbowała bo zielonych pomidorów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam, baaaardzo dobre !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały przepis,zrobiłam kilkanaście słoików..pycha!!nie wiem czy dotrwają do zimy!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szukalam przepisu na salatke z zielonych pomidorow ktore pamietam z dziecinstwa. Przeczytalam kilkanascie ale Twoj przepis bardzo mi sie spodobal i wlasnie ja zrobilam. Nie moge sie doczekac jak beda smakowac. Kiedy mozna je juz jesc? Nigdy wczesniej nic z octem nie robilam. To moj debiut z tym ze ja zamiast zwyklego octu dalam jablkowy. Jak z kosztuje dam znac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Ci się spodobał :-) daj jej kilka dni żeby składniki się "przegryzły" i możesz próbować :-)
      ocet jabłkowy jest słabszy niż zwykły ocet więc sałatka będzie łagodniejsza w smaku :-)

      Usuń
  9. ach pierwsze wyhodowane pomidorki i pierwsza zrobiona przeze mnie sałatka, dziękuję! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. A u mnie obok pomidorów rośnie papryczka chili. Ciekawe czy w słoiku będzie jej tak samo dobrze z zielonymi pomidorami jak w ogródku:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawdę mówiąc nie mam pojęcia, ale proszę próbować, może wyjdzie jakiś ciekawy smak :-)

      Usuń
  11. Zaglądam tu często by zaczerpnąć inspiracji do własnych eksperymentów.Oprócz sałatki z mojego wczesnego dzieciństwa pamiętam coś co babcia robiła z zielonych pomidorów,ale było to słodkie i miało konsystencję dżemu.Czy ktoś przypadkiem wie co to mogło być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę z odwiedzin i dziękuję za zaufanie :-)
      To coś słodkie z zielonych pomidorów to konfitura, ja sama nigdy jej nie robiłam, ale jest sporo przepisów w sieci.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  12. czy mozna uzyc ocet jablkowy? Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam tam wyżej ocet jabłkowy jest słabszy więc smak będzie inny, nie mam pojęcia natomiast jak z tym słabszym się przetrzyma przez zimę
      pozdrawiam

      Usuń
  13. Z zielonych pomidorów? Pierwsze słyszę, gdybym nie była na nie uczulona z ciekawością spróbowałabym jak smakują! :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)