niedziela, 27 września 2015

Rogaliki trzyskładnikowe



Naszła mnie ochota na coś słodkiego - ale nie za bardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko od Waszych upodobań smakowych :-) Zamiast cukru na wierzchu możecie użyć lukru, czekolady lub zwyczajnie po upieczeniu posypać cukrem pudrem :-)


SKŁADNIKI

3 szklanki mąki pszennej

250 g masła

1 szklanka gęstej śmietany 18%


Dodatkowo:

1 białko

cukier

dżem, krem czekoladowy, jabłko - co tylko chcecie, ważne żeby rogaliki Wam smakowały




Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie kółko (pamiętajcie by stolnicę podsypać mąką, wtedy ciasto się nie przyklei). Następnie każde dzielimy na 6 części (tak jak się dzieli pizzę), u podstawy każdego powstałego trójkącika kładziemy nadzienie, zwijamy rulonik i nadajemy mu kształt rogalika. Układamy ciastka na blasze posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 - 25 minut, w zależności od wielkości - rogaliki powinny mieć złoty kolor. 


Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. Fajne są takie szybkie przepisy. Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je, są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też gdzieś mam przepis na te rogaliki, muszę się zebrać i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają Twoje rogaliki, uwielbiam je bo są takie proste w przygotowaniu, a te 3 składniki zawsze w domu są.

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)