sobota, 5 listopada 2016

Kaszotto jęczmienne z pieczarkami (i kurczakiem)



W prawdzie powietrze już ostre i jesienne, ale skoro między chmurami przebijają się słoneczne promienie, to trzeba to wykorzystać :-) My jedziemy zaraz do lasu, pospacerować, bo grzybiarze z nas kiepscy ;-) Ale wczoraj jadąc za miastem widziałam przy lasach ogromne ilości zaparkowanych samochodów. Dodam, że to podobno lasy grzybowe więc wniosek sam się nasuwa :-) Idąc więc tym tropem, polecam Wam moje ulubione kaszotto, które u mnie króluje w wersji z pieczarkami (niekoniecznie z kurczakiem), natomiast jeszcze lepsze wychodzi właśnie z grzybami leśnymi:-)   


SKŁADNIKI

1 szklanka kaszy jęczmiennej

3 łyżki masła klarowanego

ok. 300 g pieczarek

1 dużą cebula

2,5 - 3 szklanki wody

sól, pieprz

zielona pietruszka


ewentualnie:

gotowane mięso z kurczaka

rzodkiewki

pomidory




Kaszę przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy na sitku. Pieczarki i cebulę kroimy w półplasterki. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę, a po chwili pieczarki i chwilę dusimy (dosłownie 1 - 2 minuty, żeby tylko zmniejszyła się ich objętość). Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy 0,5 szklanki wody i dusimy pod przykryciem aż cebula całkiem zmięknie. Dodajemy kaszę i dolewamy szklankę wody. Dalej dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza wchłonie wodę, dolewamy kolejną jej szklankę i znów dusimy mieszając (tak jak poprzednio). Jeśli po wchłonięciu wody kasza nadal jest twardawa, dolejcie resztę wody. Pamiętajcie jednocześnie, że kaszotto nie powinno być suche, a więc powinno wyglądać tak, jakby między ziarenkami kaszy znajdowały się niewielkie ilości sosu. 
Jeśli akurat macie gotowane mięso z kurczaka (np. z niedzielnego rosołu) możecie je dodać przed samym końcem gotowania, tak zęby zdążyło nabrać odpowiedniej temperatury, ale dodawanie mięsa nie jest konieczne. 
Gotowe kaszotto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, posypane zieloną pietruszką i ewentualnie pomidorami lub rzodkiewką. 

6 komentarzy:

  1. mniam :) bardzo lubię wszelkie mixy z kaszami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. Prawdziwe czary-gary :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie, zwłaszcza, że można wykorzystać w nim np mięso z rosołu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie takie smaki i jestem pewna ze to kaszotto jest rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  5. O kaszotto pierwszy raz słyszę. Koniecznie muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)