No wiem... nie było mnie ho ho i trochę... Szczerze mówią to musiałam kilka spraw przemyśleć, poukładać, zweryfikować własne podejście do nich... ale mniejsza o to, najważniejsze, że jestem i nigdzie się już nie wybieram :-)
Przygotowałam dziś dla Was sycącą i niezwykle smaczną zupę :-) taką typowo jesienną w składnikach i kolorze :-) szkoda tylko, że za oknem jakoś tak ponuro i byle jak...
SKŁADNIKI
ok. 400 g dyni (obranej i bez pestek)
2 marchewki
1 pietruszka
3/4 szklanki soczewicy
1 cebula
2 łyżki masła
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
woda
sól, pieprz
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na maśle. Pozostałe warzywa wkładamy do garnka, dodajemy soczewicę, podsmażoną cebulę, listki, ziele i zalewamy wodą (powinno jej być ok, 2 cm nad powierzchnię warzyw, chociaż jeśli lubicie rzadsze kremy, to możecie dodać więcej). Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy listki, ziele, a resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę możecie podać samą, z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego :-)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńwspaniała zupka :) i ten kolor, może przywoła wreszcie naszą polską złotą jesień :)
OdpowiedzUsuńZ soczewicą jeszcze nie jadłam, musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuń