SKŁADNIKI
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
pół łyżeczki soli lub łyżka cukru (w zależności czy omlet ma być na słodko czy na słono)
masło do smażenia
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywna pianę (dodając w trakcie ubjania sól lub cukier). Do piany dodajemy żóltka i delikatnie mieszamy, a następnie mąkę i równie delikatnie łączymy całość. Na patelni rozgrzeway masło (warto dodać do niego odrobinę oleju - wtedy nie będzie się paliło, a masło niestety ma tę tendencję) a następnie przelewamy mase jajeczną. Smażymy na złoty kolor, a nastęnie delikatnie przekładamy na drugą stronę i znów smażymy na złoto. Przekładamy na talerz.
Omlet można dowolnie ozdobić lub dołączyć dowolne dodatki.
Wersja słodka (z dżemem truskawkowym)
Wersja słona (koperek i pomidor)
MNIAM!
P.S.
Jeśli do smażenia używacie masła klarowanego nie ma potrzeby dodawać oleju - ten rodzaj tłuszczu nie przypali się nawet w bardzo wysokiej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)