ROGALIKI
1 kg mąki pszennej
70 g drożdży
2 kostki margaryny
400 g śmietany (w oryginalnym przepisie jest napisane 2 buteleczki, ale metoda prób i błędów doprowadziła mnie do wniosku, że est to właśnie ok. 400g)
2 całe jajka
2 żółtka
jabłka, dżem lub konfitura
białko (do smarowania rogalików po wierzchu)
cukier, cynamon
Margarynę dokładnie rozkruszamy z mąką - musi powstać coś, co konsystencją przypomina mokry piasek. Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną (jedno i drugie musi mieć temperaturę pokojową), następnie przelewamy do mąki z margaryną, dodajemy jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Następnie dzielimy na kulki wielkości pączków. Każdą kulkę rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i kroimy na 6 - 8 części.
Na każdym trókąciku kładziemy kawałek jabłka lud trochę dżemu (na tym szerszym końcu) i zwijamy w stronę wąskiego końca, a następnie zakręcamy boczki nadając kształt rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - nie trzeba smarować go tłuszczem, ani podsypywać mąką. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem lub cynamonem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 20 minut.
WSKAZÓWKI:
Magraryna lepiej połączy się z mąką i łatwiej będzie ją rozkruszyć jeśli zetrzecie ją na tarce z dużymi oczkami.
Konsystencja ciasta pierogowego kojarzy mi się ze skórą pozbawioną jędrności - niekiedy może to lepszy przykład;)
Wersję z jabłkami posypuję cukrem z cynamonem: na 2 łyżeczki cukru daję 1 łyżeczkę cynamonu i dokładnie mieszam.
Z tej proporcji wychodzi ok 100 rogalików.
Rogaliki są tak pyszne, że moi domownicy pierwszą blachę pochłaniają jewszcze ciepłą:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)