Uwielbiam przygotowywać dania, które choć pochłaniają niewiele czasu, zawsze cieszą się uznaniem. Zwykle gdy wpadam po pracy do domu chcę jak najszybciej zadowolić podniebienia domowników i właśnie to danie jest jednym z tych, które weszły do naszego menu "rzutem na taśmę". Może niezbyt wyszukane, ale moje...
SKŁADNIKI
20 dag boczku
20 dag pieczarek
20 dag śmietany 30%
sól, pieprz
Boczek kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej z grubym dnem) podsmażamy boczek, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pieczarki.
Całość smażymy jeszcze przez chwilę, do momentu aż pieczarki wyraźnie zmiękną i lekko zbrązowieją. Następnie wlewamy śmietanę i całość gotujemy redujując sos do połowy objętości (śmietana z białej staje się kremowa).
Na koniec doprawiamy pieprzem - to danie zdecydowanie lubi pieprz, nadaje mu wyrazistości, a jeśli ktoś potrzebuje można jeszcze dosolić. Ja nie solę, zwykle starcza mi smak wysmażony z boczku:)
I to koniec gotowania potrawy:) w czasie gdy przygotowuję sos gotuję też makaron, całość nie powinna zająć dłużej niż pół godziny...
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)