wtorek, 11 grudnia 2012

Szybki sos do makaronu



Uwielbiam przygotowywać dania, które choć pochłaniają niewiele czasu, zawsze cieszą się uznaniem. Zwykle gdy wpadam po pracy do domu chcę jak najszybciej zadowolić podniebienia domowników i właśnie to danie jest jednym z tych, które weszły do naszego menu "rzutem na taśmę". Może niezbyt wyszukane, ale moje...
SKŁADNIKI
20 dag boczku
20 dag pieczarek
20 dag śmietany 30%
sól, pieprz
Boczek kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej z grubym dnem) podsmażamy boczek, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pieczarki.


Całość smażymy jeszcze przez chwilę, do momentu aż pieczarki wyraźnie zmiękną i lekko zbrązowieją. Następnie wlewamy śmietanę i całość gotujemy redujując sos do połowy objętości (śmietana z białej staje się kremowa).



Na koniec doprawiamy pieprzem - to danie zdecydowanie lubi pieprz, nadaje mu wyrazistości, a jeśli ktoś potrzebuje można jeszcze dosolić. Ja nie solę, zwykle starcza mi smak wysmażony z boczku:)


I to koniec gotowania potrawy:) w czasie gdy przygotowuję sos gotuję też makaron, całość nie powinna zająć dłużej niż pół godziny...

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)