czwartek, 25 lipca 2013

Wiśnie w occie



Dziś znów posiłkuję się książką "Owoce na każdą okazję" (A. i P. Fedak). Przyznam, że panie zawarły w niej naprawdę fantastyczne pomysły - ciekawe, oryginalne, często zaskakujące, a do tego nieskomplikowane :-) Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię marynaty owocowe (najbardziej gruszki), tę wyjątkową mieszankę smaków w swoisty sposób wydobywającą walory smakowe różnych mięs... Ja po prostu lubię połączenie mięsa i owoców :-) Wiśnie marynuję pierwszy raz, ale te skubnięte przy nakładaniu do słoików były pyszne więc sądzę, że po wystygnięciu też nie powinno być niemiłych niespodzianek ;-) 


SKŁADNIKI

1 kg wiśni

4 szklanki cukru

3/4 szklanki octu (10%)

1 szklanka wody

kilka goździków

kawałek kory cynamonu


Wiśnie myjemy i wkładamy do dużego szklanego lub porcelanowego naczynia. Nie musicie ich drylować, mogą pozostać z pestkami (za namową autorek książki ja tak zrobiłam). Z pozostałych składników gotujemy syrop i letnim zalewamy wiśnie. Przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy syrop z wiśni, podgrzewamy go i ponownie zalewamy owoce (syrop powinien być cieplejszy niż poprzedniego dnia). Znów przykrywamy i odstawiamy. Trzeciego dnia czynność powtarzamy z tym, że zalewamy wiśnie gorącym syropem. Następnie całość zostawiamy do wystygnięcia, po czym całość podgrzewamy na małym ogniu doprowadzając do wrzenia i wyłączamy. Gorącą marynatę nakładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Jak podpowiadają autorki książki, tak przygotowane wiśnie można podawać do mięs, wędlin, sałatek i surówek. :-)





Kwaśnie, no właśnie

4 komentarze:

  1. kolejne cudowne słoiczki na zimę :) ja chyba się do Ciebie przeprowadzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szalejesz w tym roku z tymi przetworami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no przyznam, że różnorodność wielka w tym roku na półkach ;-)

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)