Jesiennie, niedzielnie... uwielbiam takie słoneczne popołudnia jak dzisiejsze :-) nie ma się co rozpisywać, dla Was ciasto w kolorach jesieni :-) a biszkopt z octem piekłam pierwszy raz - znalazłam przepis w babcinym notatniku...
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki suchego maku
Na krem i dekorację:
1 puszka brzoskwiń
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 kostka (250g) masła roślinnego
2 galaretki brzoskwiniowe
500 ml gorącej wody
Na poncz:
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka spirytusu
1 łyżka soku z cytryny
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z octem, mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do piany żółtka z octem, a następnie po jednej łyżce mąkę z proszkiem. Na koniec dosypujemy mak i delikatnie mieszamy masę łyżką. Przelewamy do brytfanki i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, a na nim gotujemy budyń; studzimy. Jeśli syropu jest mniej niż jedna szklanka dolejcie trochę wody, żeby osiągnąć taką właśnie ilość. Owoce kroimy w kostkę. Masło miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Dodajemy połowę pokrojonych brzoskwiń i delikatnie mieszamy żeby nie uszkodzić owoców.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Gdy będzie już zimna możecie ja na trochę wstawić do lodówki - jeśli lekko zgęstnieje nie spłynie Wam pod ciasto :-)
Składniki ponczu łączymy razem.
Wystudzony biszkopt sączymy ponczem, wykładamy na niego masę, na nią drugą część pokrojonych owoców, a następnie zalewamy galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby galaretka stężała.
Pycha!
Biszkopt z octem...? Tego jeszcze nie widziałam. Co ocet daje?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie, uwielbiam ciasta z makiem - te kropeczki zdecydowanie dodają uroku :)
podobno zapobiega opadaniu ciasta - sądząc po efekcie końcowym to tak właśnie jest :-)
Usuńw smaku nie jest wyczuwalny
pyszne :) uwielbiam takie makowe biszkopty!
OdpowiedzUsuńBiszkopt z makiem kojarzy mi się z tortem makowym. A tu proszę takie fantastyczne ciasto Ci wyszło. Bardzo smacznie wygląda. Przepis ciekawy. Wart wypróbowania. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńciekawy przepis na biszkopt, ach ile jest jego wersji:P
OdpowiedzUsuńa czy budyń wsypujemy do tego soku brzoskwiniowego gorącego? i czy rozrobić ten budyn czy od razu z torebki?
OdpowiedzUsuńPostępujemy tak jak przy gotowaniu normalnego budyniu - musi Pan/ Pani wsypać budyniowy proszek do niewielkiej ilości zimnego soku i rozrobić, resztę soku zagotować i do gotującego wlać rozrobioną mieszaninę, a następnie gotować do momentu pojawienia się bąbli z powietrzem. Wsypując proszek budyniowy do gorącego soku otrzyma Pan / Pani jedynie twarde grudy.
Usuń