niedziela, 20 października 2013

Biszkopt makowy z kremem i galaretką



Jesiennie, niedzielnie... uwielbiam takie słoneczne popołudnia jak dzisiejsze :-) nie ma się co rozpisywać, dla Was ciasto w kolorach jesieni :-) a biszkopt z octem piekłam pierwszy raz - znalazłam przepis w babcinym notatniku...


SKŁADNIKI

Na biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru

1 łyżka octu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki suchego maku


Na krem i dekorację:

1 puszka brzoskwiń

1 budyń śmietankowy bez cukru

1 kostka (250g) masła roślinnego

2 galaretki brzoskwiniowe

500 ml gorącej wody


Na poncz:

1/2 szklanki zimnej wody

1 łyżka spirytusu

1 łyżka soku z cytryny


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z octem, mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do piany żółtka z octem, a następnie po jednej łyżce mąkę z proszkiem. Na koniec dosypujemy mak i delikatnie mieszamy masę łyżką. Przelewamy do brytfanki i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. 
Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, a na nim gotujemy budyń; studzimy. Jeśli syropu jest mniej niż jedna szklanka dolejcie trochę wody, żeby osiągnąć taką właśnie ilość. Owoce kroimy w kostkę. Masło miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Dodajemy połowę pokrojonych brzoskwiń i delikatnie mieszamy żeby nie uszkodzić owoców.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Gdy będzie już zimna możecie ja na trochę wstawić do lodówki - jeśli lekko zgęstnieje nie spłynie Wam pod ciasto :-) 
Składniki ponczu łączymy razem.




Wystudzony biszkopt sączymy ponczem, wykładamy na niego masę, na nią drugą część pokrojonych owoców, a następnie zalewamy galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby galaretka stężała. 
Pycha! 

7 komentarzy:

  1. Biszkopt z octem...? Tego jeszcze nie widziałam. Co ocet daje?
    Ciasto wygląda świetnie, uwielbiam ciasta z makiem - te kropeczki zdecydowanie dodają uroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobno zapobiega opadaniu ciasta - sądząc po efekcie końcowym to tak właśnie jest :-)
      w smaku nie jest wyczuwalny

      Usuń
  2. pyszne :) uwielbiam takie makowe biszkopty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt z makiem kojarzy mi się z tortem makowym. A tu proszę takie fantastyczne ciasto Ci wyszło. Bardzo smacznie wygląda. Przepis ciekawy. Wart wypróbowania. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis na biszkopt, ach ile jest jego wersji:P

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy budyń wsypujemy do tego soku brzoskwiniowego gorącego? i czy rozrobić ten budyn czy od razu z torebki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postępujemy tak jak przy gotowaniu normalnego budyniu - musi Pan/ Pani wsypać budyniowy proszek do niewielkiej ilości zimnego soku i rozrobić, resztę soku zagotować i do gotującego wlać rozrobioną mieszaninę, a następnie gotować do momentu pojawienia się bąbli z powietrzem. Wsypując proszek budyniowy do gorącego soku otrzyma Pan / Pani jedynie twarde grudy.

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)