poniedziałek, 26 października 2015

Ciasteczka musli



Ciasteczka? W sumie to chyba bardziej małe batoniki, ale co by to nie było, są po prostu pyszne :-) Do ich przygotowania możecie użyć dowolnych bakalii, ale ja proponuję Wam właśnie takie zestawienie :-) Są aromatyczne, a dodane bakalie fantastycznie wiążą wilgoć z bananów... pycha... 


SKŁADNIKI

2 - 3 dojrzałe banany (w zależności od wielkości)

1 szklanka grubych płatków owsianych

1/2 szklanki migdałów

1/2 szklanki rodzynek

1/2 szklanki suszonej żurawiny

1/2 szklanki słonecznika

1/4 łyżeczki cynamonu




Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 - 30 minut, a następnie odsączamy, obieramy ze skórek i drobno siekamy. Na drobniejsze kawałęczki kroimy też rodzynki i żurawinę. Na gorącą, suchą patelnię wsypujemy płatki i słonecznik, a następnie chwilę je przesuszamy. Banany rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy; odstawiamy na ok. 30 minut. Gotową masę ukłądamy łyżką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 18 - 20 minut.
Menu dla przyszłej mamy

3 komentarze:

  1. Pyszne i zdrowe ciasteczka! Zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje smaki, takie ciastka, batoniki mogłabym ciągle jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)