Podobno na śniadanie dobrze jest dostarczyć sobie trochę węglowodanów - dają energię na cały dzień, a na pewno na przedpołudnie :-) Robicie tak? Mnie się czasem udaje :-) A lubicie ciastka zbożowe, pełnoziarniste, wzbogacone różnymi dodatkami? Ja tak i to bardzo :-) Dlatego od niedawna postanowiłam sobie przygotowywać je sama :-) Takie jak lubię najbardziej, a do tego mogę sobie tworzyć takie ich smaki jakich nie ma w sklepie :-) Te dzisiejsze może są mało dietetyczne, w końcu mają sporo masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać im smak najbardziej Wam odpowiadający, a to duża ich zaleta :-)
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka drobnych płatków owsianych
250 g masła
1/2 szklanki gęstego jogurtu
Dodatkowo:
4 łyżki suszonej żurawiny
4 łyżki orzechów nerkowca
lub inne dodatki, które lubicie lub akurat macie pod ręką
Mąkę i płatki wsypujemy do dużej miski lub na stolnicę, a następnie rozcieramy w dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowe :-)
bardzo lubię pełnoziarniste wypieki :)
OdpowiedzUsuń