piątek, 25 października 2013

Bułki chlebowe (z czosnkiem i ziołami)



Nie wiem czemu chlebowe i nie zamierzam się zastanawiać, bo są tak pyszne, że jak dla mnie to nie ma to większego znaczenia... Przyniosła je ostatnio do pracy moja koleżanka i urzekły mnie bez reszty :-) Przepis pochodzi od jej mamy, a dziś swym zapachem bułeczki wypełniły moje mieszkanie :-) Są obłędne - nie dość, że niesamowicie pachną, to jeszcze są delikatne, puszyste z lekko chrupiącym spodem... spróbujcie sami...


SKŁADNIKI

Na ciasto:

1/2 kg mąki pszennej

25 g drożdży

1/4 szklanki zimnego mleka

250 ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli


Na posypkę:

3 ząbki czosnku

1/2 łyżki ziół prowansalskich

2 łyżki masła

szczypta soli




Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże dokładnie mieszamy z mlekiem i cukrem, wlewamy do mąki, dodajemy wodę oliwę i sól i zagniatamy ciasto. Chociaż składniki bardzo szybko łączą się w całość, to wyrabiamy je przez 10 minut - dzięki temu bułki będą lekkie i puszyste. Odstawiamy na ok. 1 godzinę, by ciasto wyrosło.
Masło rozpuszczamy, zestawiamy z ognia, a następnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i solą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 10 - 12 kawałków. Każdy z nich formujemy w wałek o średnicy ok. 1,5 cm, a następnie zawiązujemy w węzełek; jeden koniec wyciągamy do góry, a drugi podwijamy pod spód). 




Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką, smarujemy czosnkowo - ziołową posypką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 20 minut. 




P.S.
Jeśli będziecie rozpuszczać masło klarowane to na 100% nie przypali się Wam ono, jeśli natomiast będziecie używać "normalnego" masła ;-) może się to niestety zdarzyć. Aby temu zapobiec dodajcie do masła 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego lub rzepakowego - nie przypali się na pewno :-)

5 komentarzy:

  1. i jeszcze fantastycznie wyglądają :) z pewnością upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak fantazyjnie zawinięte :) Z czosnkiem musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne buły!:) czosnkowe z masełkiem bardzo lubię w formie bagietki, a te też fajnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)