niedziela, 24 listopada 2013

Roladki z kurczakiem



No i niedziela minęła... a skoro jutro poniedziałek, to mam dla Was propozycję na wykorzystanie mięsa z rosołu - ja często coś z nim kombinuję :-) Roladki są fantastycznym pomysłem na kolację lub późny obiad. W smaku trochę przypominają pizze z kurczakiem - zwłaszcza z dodatkiem ketchupu, a jeśli wolicie wykorzystać mięso wołowe idealny będzie do nich czerwony barszczyk :-) Śmiało możecie też wykorzystywać inne przyprawy, np. kurczaka zamiast papryką możecie przyprawić curry, a wołowiną szczyptą mielonego jałowca czy ziela angielskiego :-) Dowolność pełna! Powodzenia :-)


SKŁADNIKI

Na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka gęstego jogurtu (np. typu greckiego)

25 g drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli


Na farsz:

1 szklanka gotowanego mięsa z kurczaka (lub innego jeśli wolicie)

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżeczki pasty pomidorowej

2 łyżki oleju

sól, pieprz, słodka mielona papryka




Mięso i cebulę kroimy w kostkę (cebulę w zdecydowanie drobniejszą niż mięso), czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, a następnie smażymy przez chwilę, aż cebula stanie się lekko błyszcząca (nie możecie dopuścić żeby czosnek zbrązowiał, bo będzie gorzki i zepsuje smak potrawy). Dodajemy mięso, sól, pieprz, paprykę i całość smażymy na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając (mięso nie powinno się przysmażyć, nie powinno być rumiane, bo będzie miało twarde brzegi :-( ). 
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, jogurt dokładnie mieszamy z cukrem i drożdżami, dodajemy do mąki, a następnie zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Nie musicie go wyrabiać bardzo długo, wystarczy że powstanie Wam gładkie ciasto. 
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm (bezpośrednio po wyrobieniu, nie musi wyrastać). 3/4 tego prostokąta smarujemy pasta pomidorową (kawałek musi zostać nieposmarowany, wtedy ciasto łatwiej się sklei) i nakładamy farsz - na całą powierzchnię pasty. 




Następnie zwijamy roladę rozpoczynając od brzegu z farszem w kierunku "pustego" brzegu. Sklejamy końce, żeby farsz nie wypadł i rolujemy kilkakrotnie, żeby brzeg dobrze przykleił się do całości. Gotową roladę kroimy na 10 - 12 kawałków i układamy je farszem do góry na blaszce posypanej mąką (możecie też podłożyć folię aluminiową lub papier). 




Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy przez 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. 
Smacznego! 







4 komentarze:

  1. świetny pomysł, z pewnością skorzystam :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. również lubię kombinować z mięsem z kurczaka, ostatnio robiłam zwykłe paszteciki:) a ta wersja mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe jak smakowało by z rybka , z kurczakiem wygląda dość apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)