Wczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie :-) delikatnie wilgotne ciasto i wspaniały migdałowo - jabłkowy aromat... Po prostu pyszne...
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki posiekanych migdałów
3 łyżki orzechów nerkowca
1 duże jabłko
rodzynki
Nerkowce siekamy na drobne kawałki. Mąkę, cukier, proszek, migdały i nerkowce mieszamy razem łyżką. W innym naczyniu roztrzepujemy widelcem jajka, mleko i olej, a następnie przelewamy mieszaninę do suchych składników i mieszamy łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy ciasto do foremek (ok. 3/4 wysokości). Wierzch posypujemy rodzynkami. Wstawiamy babeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut (przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy babeczki upiekły się).
Wychodzi 15 muffinek.
Śliczne babeczki, uwielbiam z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuń