piątek, 6 marca 2015

Wątróbka w cieście majonezowym



Nie ma mnie tu i nie ma... powody różne, mniej i bardziej poważne... ale dziś jestem i to chyba najważniejsze :-) Macie jakieś pomysły na jutrzejszy obiad? Myślę, że ten Wam się spodoba, nawet jeśli nie jesteście zwolennikami wątróbki :-) w każdym razie moje dziecko w tej postaci po prostu ją uwielbia :-) To Wy poczytajcie sobie co i jak, a ja idę leczyć zaziębienie, do poniedziałku musi mnie opuścić... ;-) 


SKŁADNIKI

ok. 500 g wątróbki drobiowej

4 czubate łyżki gęstego majonezu

2 jajka

2 czubate łyżki mąki pszennej 

1 mała cebula

sól, pieprz

olej do smażenia




Wątróbkę myjemy i oczyszczamy. Cebulę ścieramy na drobnej tarce, a następnie łączymy z majonezem, mąką, jajkami, solą i pieprzem - mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Dodajemy wątróbki i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy wątróbki. Smażymy na złoty kolor po obu stronach (na małym płomieniu, żeby usmażyły się również w środku, ale nie za długo, żeby nie były suche).  

2 komentarze:

  1. Tak przygotowanej wątróbki jeszcze nie jadłam, a bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jaki ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)