poniedziałek, 22 czerwca 2015

Babka z truskawkami



Sezon owocowy trwa więc babka z owocami obowiązkowo musi być :-) tym razem babka z truskawkami z przepisu kuzynki mojego męża :-) uwielbiam obie - i babkę i kuzynkę ;-) więc nie mogę przejść nad tematem obojętnie i zachęcam Was do upieczenia ciasta :-) Może jutro na dzień ojca się sprawdzi? Aha, nie przesadźcie z truskawkami, bo nadmiar soku spowoduje zakalec pod wierzchem... :-(


SKŁADNIKI

230 g mąki pszennej

120 g mąki ziemniaczanej

200 g cukru pudru

200 g margaryny

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier wanilinowy

kilka truskawek




Margarynę ucieramy z cukrem do białości, a następnie wbijamy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Obie mąki, proszek i cukier wanilinowy mieszamy razem i stopniowo dosypujemy do utartej masy cały czas ucierając. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki (trochę szersza keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy truskawkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka + termoobieg) i pieczemy ok 45 minut (przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie patyczkiem czy ciasto się na pewno upiekło). 

P.S.
Ja piekłam z podwójnej porcji w foremce kwadratowej.

4 komentarze:

  1. Cudownie puszysta, musiała smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet końcowe okruszki były pyszne ;-) zachęcam do spróbowania :-)

      Usuń
  2. obowiązkowy wypiek w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)