Mimo, że się ochłodziło, to truskawki jeszcze są - widziałam :-) No to kto jeszcze nie zrobił odpowiednich zapasów na zimę, to do dzieła :-) Dziś mam dla Was pomysł na syrop truskawkowy - idealny do sporządzenia fantastycznego, aromatycznego napoju, który w zimowe wieczory przywoła lato :-) wystarczy, że rozmieszacie syrop z wodą i gotowe :-)
SKŁADNIKI
3 kg truskawek
2 kg cukru
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i umieszczamy w dużym naczyniu przesypując warstwami cukru. Przykrywamy gazą lub lnianą ścierką i odstawiamy na 24 - 48 godzin, by cukier całkiem się rozpuścił (co jakiś czas możecie całość delikatnie przemieszać). Następnie powstały syrop zlewamy, zagotowujemy i gorący wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Wyjmujemy z garnka i zostawiamy do wystygnięcia.
A co zrobić z truskawkami? Odpowiedź znajdziecie tutaj (KLIK).
Fajny syrop :)
OdpowiedzUsuńrobię tylko dżemy ale syrop tez świetny :)
OdpowiedzUsuń