Dlaczego w stylu? Bo oczytałam się tylu różnych przepisów na tę marynatę, że jedno trzeba stwierdzić: każdy robi po swojemu, a nazwa jest jedna... Sięgnęłam więc do podstawowych założeń według, których podstawą marynaty jest sos pomidorowy, dodatkowo powinna ona zawierać nutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do karkówki, ale świetnie sprawdza się też do przygotowania skrzydełek :-)
SKŁADNIKI
215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek)
3 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej)
2 łyżki płynnego miodu
3 łyżki przyprawy kebab - gyros
1 duża cebula
Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie mięso śmiało grillować lub piec).
P.S.
Ta ilość marynaty wystarczy do 10 - 12 plastrów karkówki.
bardzo fajna marynata :)
OdpowiedzUsuńFajna jest, mięso super smakuje z nią :)
OdpowiedzUsuń