sobota, 15 sierpnia 2015

Marynata w stylu BBQ



Dlaczego w stylu? Bo oczytałam się tylu różnych przepisów na tę marynatę, że jedno trzeba stwierdzić: każdy robi po swojemu, a nazwa jest jedna... Sięgnęłam więc do podstawowych założeń według, których podstawą marynaty jest sos pomidorowy, dodatkowo powinna ona zawierać nutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję do karkówki, ale świetnie sprawdza się też do przygotowania skrzydełek :-)


SKŁADNIKI

215 g pikantnego keczupu (1 średni słoiczek)

3 łyżki pasty pomidorowej

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

3 łyżki octu jabłkowego

3 łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej)

2 łyżki płynnego miodu

3 łyżki przyprawy kebab - gyros

1 duża cebula




Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie mięso śmiało grillować lub piec).  

P.S.
Ta ilość marynaty wystarczy do 10 - 12 plastrów karkówki.

2 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)