poniedziałek, 16 listopada 2015

Zupa pieczarkowa z parmezanem



Dziś mam dla Was zupę - oczywiście szybką i łatwą w przygotowaniu, lekką i pyszną :-) Pieczarkowa :-) Myślę, że każdy, a przynajmniej większość osób lubi pieczarkową :-) Ja na pewno :-) zwłaszcza z makaronem, a taka z podsmażonymi na masełku pieczarkami... mmm... obłędna... To kto gotuje?


SKŁADNIKI

ok. 400 g pieczarek

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 pęczka natki koperku

1 liść pora

2 łyżki masła klarowanego

100 g serka topionego

2 łyżki startego parmezanu (choć niekoniecznie)

sól, pieprz

woda lub dowolny bulion




Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, pietruszkę, koperek i pora drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki, pora, sól i pieprz, chwilę smażymy i dolewamy wodę i bulion; dusimy pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Jeśli uważacie, że płynu jest za mało dolejcie wody (bulionu). Serek topiony kroimy w kawałki, wkładamy do kubka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy, aż wszystkie grudki rozetrą się. Wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy dodajemy parmezan, natkę i koperek. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. 
Podajemy z makaronem lub grzankami. 



Zupa na jesień - edycja 2

3 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczarkową. Z parmezanem jeszcze nie jadłam. Kiedyś dodam i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)