Ostatnio było trochę na słodko, a dziś mam taki szybki i wytrawny przepis :-) Ostatnio w ogóle bardziej smakują mi dania wytrawne i częściej mam na nie ochotę więc podzielę się takim :-) Jeśli nie zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto...
SKŁADNIKI
ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości)
ok. 300 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 łyżka smalcu
2 liście laurowe
3 - 4 ziela angielskie
sól, pieprz
Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę w półplasterki, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony. Następnie dodajemy marchewkę, cebulę, liście i ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z pieczywem :-)
ja na wytrawnie od dawna wolę, a słodkie staram sie wprowadzać w formie zdrowej, choć wiadomo czasami się zgrzeszy :P
OdpowiedzUsuńPyszna goloneczka :)
Niestety nie przepadam za golonką, ale fajny pomysł z tą kapustą :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc fanem golonki też nie jestem, to raczej przysmak mojego męża, ale w tej wersji jest bardzo smaczna :-)
Usuń