wtorek, 18 marca 2014

Filet z kurczaka zapiekany w sosie pomidorowym



Właśnie tak sobie myślę siedząc nad pucharkiem fantastycznych lodów kawowo - cynamonowych, że w sumie to obiecałam sobie od poniedziałku zadbać o formę przed wiosną... cóż, dziś już wtorek... wiosna od piątku... mówi się trudno, musi mnie przyjąć taką, jaką jestem... ;-)
A dla Was mam dziś propozycję na szybkie danie obiadowo - kolacyjne. Robi się - jak zwykle - samo i pasuje do najróżniejszych dodatków :-)


SKŁADNIKI

6 pojedynczych filetów z kurczaka

4 łyżki jogurtu naturalnego

4 łyżeczki pasty pomidorowej

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1 ząbek czosnku

sól, pieprz


Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z jogurtem, pastą, papryką, solą i pieprzem. Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych żyłek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy przygotowanym sosem i potrząsamy naczyniem tak, by oblał on mięso z każdej strony (możecie też całość wymieszać dłonią). Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg + dolna grzałka) na 40 minut. Tak przygotowane filety stanowią świetną propozycję obiadową lub kolacyjną.

P.S.
Przepis na sałatkę ze zdjęcia znajdziecie tutaj (KLIK) 

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na filety, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na szybki obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)