czwartek, 21 sierpnia 2014

Kurczak z ziołami i cytryną w środku



Zwykle gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowywanie obiadu ratuję się pieczonym kurczakiem - można go przygotować na wiele sposobów, a potem piecze się już całkowicie sam ;-) Ten pieczony z cytryną w środku jest delikatny, a pietruszka i koperek świetnie komponują się z cytrusowym smakiem :-) I pasuje do niego dosłownie wszystko :-) 


SKŁADNIKI

1 kurczak (ok. 1,6 kg)

1 cytryna

1/2 pęczka zielonej pietruszki

1/2 pęczka koperku

suszony majeranek i rozmaryn

sól, pieprz




Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy (w środku i na zewnątrz) solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem. Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i nakłuwamy końcem noża w kilku miejscach, ale tak żeby się nie rozpadła, a następnie wkładamy ją w środek kurczaka. Pietruszkę i koperek dzielimy na dwie części - jedną z nich wpychamy od góry kurczaka, a drugą od dołu, zasłaniając cytrynę. Umieszczamy w rękawie lub worku do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny (termoobieg). 

6 komentarzy:

  1. mniam! wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!

    OdpowiedzUsuń
  2. kurak na milion sposobów i do mnie przemawia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, smakowicie wygląda ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł na kurczaka :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja sama nigdy takiego całego jeszcze nie piekłam, zawsze poporcjowanego! Muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)