Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej :-) Po tygodniu nieobecności bardzo stęskniłam się za moim dzieckiem, a ono za mną... w końcu na tak długo to jeszcze nigdy jej nie zostawiałam w domu... chociaż Płock mi się podobał i mam nawet plan żeby tam wrócić, tak na spokojnie, prywatnie, z rodziną... ale teraz już jestem w domu, a jutro odprowadzam córcię do przedszkola - w tym roku będzie uczęszczała do starszaków, a to już bardzo poważne ;-)
Dzisiejszy przepis to taki domowy fast food - danie przygotowuje się szybko i w bardzo prosty sposób, wystarczy kilka chwil, by w kuchnię wypełnił fantastyczny zapach zachęcający do jedzenia. Mało tego danie jest dość uniwersalne, bo przygotowany w ten sposób filet świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami z wody, plackami ziemniaczanymi, a nawet samodzielnie z bagietką i surówką :-)
SKŁADNIKI
600 - 700 g fileta z kurczaka
2 - 3 łyżki przyprawy kebab - gyros
2 łyżki pasty pomidorowej
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski (raczej grubsze niż cieńsze), a następnie zasypujemy przyprawą kebab - gyros i odstawiamy na kilka minut. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, wino mieszamy z pastą pomidorową. Olej podgrzewamy na patelni i dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy mięso - obsmażamy (powinno zrobić się białe ze wszystkich stron). Dolewamy mieszankę wina i pasty, mieszamy i dusimy pod przykryciem aż mięso stanie się miękkie. Na koniec możecie doprawić solą i pieprzem, ale wcześniej spróbujcie czy na pewno jest taka konieczność (używana przyprawa czasem w zupełności wystarczy).
P.S.
Jeśli wolicie łagodniejsze danie zastąpcie wino po prostu wodą :-)
Mm pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń