Kilka dni temu wspominałam Wam o sosie z kurek, który robię z dodatkiem wina i proszę :-) jest :-) Danie wręcz błyskawiczne, a do tego jakie pyszne :-) Polecam je Wam, szczególnie w takie upalne dni, kiedy nie koniecznie chce się stać godzinami przy gorących palnikach ;-)
SKŁADNIKI
300 g kurek
200 ml śmietany 30%
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki masła klarowanego
1 pęczek dymki
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
dodatkowo: ok. 300 g makaronu tagliatelle
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurki myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Dymkę i natkę drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni i dodajemy posiekaną dymkę, smażymy przez krótką chwilę i dodajemy kurki. Całość mieszamy i dolewamy wino. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dolewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż całość zacznie gęstnieć. Dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy natką. (Natkę możecie też dosypać do sosu zanim wymieszacie go z makaronem).
jak dla mnie sosik boski :)
OdpowiedzUsuńWspaniałości!!
OdpowiedzUsuń