wtorek, 5 sierpnia 2014

Sos tzatziki



Ten sos to idealny sposób na wykorzystanie niekształtnych, koślawych ogórków :-) w ogródku mojego taty urosły w tym roku głównie takie :-) duża część poszła do sałatki szwedzkiej - to też dobry sposób na nie :-) Ale wracając do tematu to tzatziki są idealne do mięsa - pieczonego, z grilla... świetnie się komponują z ziemniakami - w każdej postaci :-) A Wy jaki macie jeszcze pomysły?


SKŁADNIKI

3 świeże ogórki 

3 ząbki czosnku

3 łyżki jogurtu typu greckiego

1 łyżka octu jabłkowego

sól, pieprz


Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 15 - 20 minut, a następnie odsączamy z wytworzonego soku (możecie dodatkowo odcisnąć). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki, mieszamy i schładzamy w lodówce.

1 komentarz:

  1. uwielbiam ten sosik!:) a do mięs czy placków jest idealny! :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)