czwartek, 18 czerwca 2015

Żeberka w sosie



No to dziś będzie konkretne jedzonko dla mięsożerców :-) Żeberka przygotowane w ten sposób możecie podać z pieczywem lub z ziemniakami - pieczonymi lub z wody. A taki właśnie sposób przygotowania sosu nie wymaga dodatkowego zagęszczania - świetnie się redukuje i pozostaje odpowiednio gęsty :-)
A tak z innej beczki, to jak tam Wasze plany urlopowe?


SKŁADNIKI

ok. 1 kg żeberek mięsnych

2 duże cebule

kilka łyżek mąki pszennej

1 - 2 łyżki smalcu

3 liście laurowe

3 ziela angielski

sól, pieprz

woda


Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje - w każdej powinna się znaleźć chociaż jedna kostka. Następnie każdy kawałek mięsa bardzo dokładnie obtaczamy w mące. Na Patelni rozgrzewamy i obsmażamy żeberka, tak by tylko ścięły się po wierzchu i przekładamy do garnka z grubym dnem (mięso możecie układać w dwóch warstwach, w niczym to nie przeszkadza). Na tłuszcz, który został po obsmażaniu mięsa, wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, solimy i przez chwilę smażymy - powinna się stać błyszcząca i lekko zmięknąć; przekładamy ja na wierzch mięsa. Do garnka dodajemy listki, ziele, pieprz i dolewamy wodę - do połowy zawartości. Garnek przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie (pod koniec duszenia możecie całość przemieszać, żeby choć część cebuli spadła do sosu). W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy do smaku. 



1 komentarz:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)