niedziela, 15 listopada 2015

Golonka w kapuście kiszonej



Ostatnio było trochę na słodko, a dziś mam taki szybki i wytrawny przepis :-) Ostatnio w ogóle bardziej smakują mi dania wytrawne i częściej mam na nie ochotę więc podzielę się takim :-) Jeśli nie zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto... 


SKŁADNIKI

ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości)

ok. 300 g kapusty kiszonej

1 duża cebula

1 duża marchewka

1 łyżka smalcu

2 liście laurowe

3 - 4 ziela angielskie

sól, pieprz




Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę w półplasterki, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony. Następnie dodajemy marchewkę, cebulę, liście i ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z pieczywem :-)

3 komentarze:

  1. ja na wytrawnie od dawna wolę, a słodkie staram sie wprowadzać w formie zdrowej, choć wiadomo czasami się zgrzeszy :P
    Pyszna goloneczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie przepadam za golonką, ale fajny pomysł z tą kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc fanem golonki też nie jestem, to raczej przysmak mojego męża, ale w tej wersji jest bardzo smaczna :-)

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)