wtorek, 24 listopada 2015

Kluski jaglano - ziemniaczane



Jeśli lubicie kluski śląskie, kopytka czy inne kluski tego typu, to te też Wam posmakują :-) Powiem więcej: nawet jeśli dotąd mieliście opory przed kaszą jaglaną, to te kluski sprawią, że zmienicie zdanie - przykładem może być tu mój mąż, który kaszy jaglanej nie jada, a kluskami nie mógł się najeść :-) Zostało mi trochę ziemniaków z obiadu, dokładnie dwie szklanki po przeciśnięciu :-) a resztę dodałam w drodze eksperymentu ;-) wyszło pysznie... :-)


SKŁADNIKI

1/2 szklanki kaszy jaglanej

2 szklanki ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę

1 jajko

5 łyżek mąki ziemniaczanej

sól




Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki wielkości śliwki węgierki i lekko spłaszczamy. Wkładamy kluski partiami do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię; wyjmujemy. 



Menu dla przyszłej mamy

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł z dodaniem kaszy jaglanej :) Uwielbiam kluski śląskie, więc chętnie spróbuję ich w nowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dla odmiany bardzo lubię wszelkie kasze, w tym jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)