Dziś mam dla Was kolejną porcję batoników zbożowych, ale tym razem zdecydowanie czekoladowych. To za sprawą kakao, które w połączeniu z mlekiem waniliowych daje mieszankę wprost obłędną... Takie batoniki rewelacyjnie sprawdzą się jako element drugiego śniadania czy to w szkole czy w pracy :-)
SKŁADNIKI
po 3 łyżki płatków pełnoziarnistych: owsianych, orkiszowych, pszennych i jęczmiennych
po 2 łyżki kakao, mielonego siemienia lnianego, miodu
4 łyżki otrąb granulowanych (obojętnie jakich)
1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego
1 jajko
Płatki, siemię, kakao i otręby mieszamy razem. W drugim naczyniu mieszamy mleko sojowe, jajko i miód. Następnie płynne składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Formujemy dowolne kształty batoników, układamy je na papierze do pieczenia i zapiekamy ok. 20 minut (mniejsze chwilę krócej, większe chwilę dłużej). Studzimy na kratce.
podobają mi się! :) uwielbiam takie zdrowe słodycze :)
OdpowiedzUsuń