niedziela, 16 marca 2014

Ser z mleka




Ponieważ poprzedni przepis na ser spotkał się z Waszym zainteresowaniem, to dziś mam dla Was inny przepis - taki z notatnika mojej babci, który nawet często robię :-) Babcia robiła go wykorzystując zsiadłe mleko, ja dają kefir. Serek ma konsystencję dość zwięzłego twarogu, można go śmiało kroić nożem, a do tego jest neutralny w smaku - dobrze komponuje się zarówno w połączeniu ze słodkimi, jak i słonymi czy ostrymi dodatkami :-)


SKŁADNIKI

1 l mleka

1 szklanka kefiru


Mleko zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dolewamy kefir. Następnie kilkakrotnie mieszamy i odstawiamy. Gdy zaczną się wyraźnie oddzielać grudki sera, a otaczająca je serwatka nabierze jasno żółtego koloru przelewamy całość na sitko wyłożone gazą i pozostawiamy do ocieknięcia na całą noc. Możecie tez rogi gazy związać i całość zawiesić np. nad zlewem - wtedy ser będzie miał kształt bardziej kulisty :-)




Znów coś, co robi się samo ;-)

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. myślę, że wiele osób go zna :-)
      pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Znany sposób na domowy ser :) Gdybym tylko miała więcej czasu to robiłabym go częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Tylko czy to wyjdzie z takiego normalnego sklepowego mleka uht???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety, mleko uht się nie nadaje, na szczęście na rynku jest duży wybór mleka pasteryzowanego i to zdecydowanie można wykorzystać :-)

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)