Chwilowy spokój w codzienności spowodował więcej niepewności niż codzienność obfitująca w nerwowe sytuacje... no naprawdę, cały weekend miałam poczucie, że o czymś zapomniałam... dlatego dziś obłożyłam się kilkoma rozporządzeniami, których treść w sumie znam już na pamięć, ale nie zaszkodzi przejrzeć jeszcze raz... ;-)
Za to Wam proponuję dziś fantastyczne kotleciki z dodatkiem sera feta. Robi się je szybko, a smakują wyśmienicie :-) A sos robi się jeszcze szybciej... i obiad gotowy :-)
SKŁADNIKI
Kotleciki:
500 g mięsa z szynki wieprzowej
200 g sera typu feta
1 łyżka kaszy manny
1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pieprz
Sos:
250 g sera mascarpone
100 ml śmietany 30%
5 - 6 dużych ząbków czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól,pieprz
dodatkowo: bułka tarta i tłuszcz do smażenia
Mięso mielimy w maszynce, ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mannę, przyprawy i wyrabiamy gładką masę. Następnie formujemy kotleciki wielkości mandarynki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (na małym ogniu żeby na pewno usmażyły się w środku).
Śmietanę wlewamy do rondelka z grubym dnem i zagotowujemy, a następnie dodajemy mascarpone, przykręcamy płomień i mieszając rozpuszczamy ser. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy.
i szybki obiadek gotowy !
OdpowiedzUsuńzostaję tu na dłużej i zapraszam do siebie :)
www.filizanka-smakow.blogspot.com
Fajne takie kotlety z wkładką :)
OdpowiedzUsuńfajnie urozmaicone kotleciki :)
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuń