poniedziałek, 20 października 2014

Minikotleciki z serem feta i sosem czosnkowym



Chwilowy spokój w codzienności spowodował więcej niepewności niż codzienność obfitująca w nerwowe sytuacje... no naprawdę, cały weekend miałam poczucie, że o czymś zapomniałam... dlatego dziś obłożyłam się kilkoma rozporządzeniami, których treść w sumie znam już na pamięć, ale nie zaszkodzi przejrzeć jeszcze raz... ;-) 
Za to Wam proponuję dziś fantastyczne kotleciki z dodatkiem sera feta. Robi się je szybko, a smakują wyśmienicie :-) A sos robi się  jeszcze szybciej... i obiad gotowy :-)


SKŁADNIKI

Kotleciki:

500 g mięsa z szynki wieprzowej

200 g sera typu feta

1 łyżka kaszy manny

1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku

1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki

pieprz


Sos:

250 g sera mascarpone

100 ml śmietany 30%

5 - 6 dużych ząbków czosnku

1 łyżeczka suszonego majeranku

sól,pieprz


dodatkowo: bułka tarta  i tłuszcz do smażenia




Mięso mielimy w maszynce, ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mannę, przyprawy i wyrabiamy gładką masę. Następnie formujemy kotleciki wielkości mandarynki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (na małym ogniu żeby na pewno usmażyły się w środku).
Śmietanę wlewamy do rondelka z grubym dnem i zagotowujemy, a następnie dodajemy mascarpone, przykręcamy płomień i mieszając rozpuszczamy ser. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy.
Kotleciki podajemy z sosem, ryżem i dowolną surówką. 



4 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)