środa, 29 października 2014

Wieprzowina z sosie warzywnym



Tak sobie myślę, że ledwo co łapię oddech po galopującym ku końcowi październiku, a tu za chwilę listopad, który podkręci tempo jeszcze bardziej... ech... nawet nie mam czasu się nad tym zastanawiać... byle, do przodu, byle do końca roku, styczeń już na horyzoncie... ;-) a tak prawdę mówiąc, to na nic czasu nie mam ostatnio... ale na gotowanie tak! No to dziś konkretna propozycja obiadowa :-)


SKŁADNIKI

ok. 700 g mięsa wieprzowego (golonka, łopatka, szynka - co tam macie)

2 duże cebule

2 duże marchewki

1 duża pietruszka

1/4 małej białej kapusty

2 - 3 łyżki posiekanych listków selera

2 łyżki pasty pomidorowej

3 - 4 łyżki oleju

sól, pieprz

mąka do obtaczania




Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie każdy obtaczamy w mące. Cebule kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, lekko podsmażamy i układamy na niej kawałki mięsa. Całość mieszamy starając się, by każdy kawałek obsmażył się z każdej strony. Na mięso posypujemy starte warzywa, na dno wlewamy ok. 50 ml wody, przykrywamy patelnię i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso zacznie mięknąć dodajemy posiekane listki selera, sól i pieprz, dalej dusimy do miękkości. Dodajemy pastę pomidorową, mieszamy i gotowe. W trakcie przyrządzania potrawy nie dolewajcie wody, chodzi tu oto by warzywa stworzyły gęsty sos.



3 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)