Tak sobie myślę, że ledwo co łapię oddech po galopującym ku końcowi październiku, a tu za chwilę listopad, który podkręci tempo jeszcze bardziej... ech... nawet nie mam czasu się nad tym zastanawiać... byle, do przodu, byle do końca roku, styczeń już na horyzoncie... ;-) a tak prawdę mówiąc, to na nic czasu nie mam ostatnio... ale na gotowanie tak! No to dziś konkretna propozycja obiadowa :-)
SKŁADNIKI
ok. 700 g mięsa wieprzowego (golonka, łopatka, szynka - co tam macie)
2 duże cebule
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/4 małej białej kapusty
2 - 3 łyżki posiekanych listków selera
2 łyżki pasty pomidorowej
3 - 4 łyżki oleju
sól, pieprz
mąka do obtaczania
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie każdy obtaczamy w mące. Cebule kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, lekko podsmażamy i układamy na niej kawałki mięsa. Całość mieszamy starając się, by każdy kawałek obsmażył się z każdej strony. Na mięso posypujemy starte warzywa, na dno wlewamy ok. 50 ml wody, przykrywamy patelnię i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso zacznie mięknąć dodajemy posiekane listki selera, sól i pieprz, dalej dusimy do miękkości. Dodajemy pastę pomidorową, mieszamy i gotowe. W trakcie przyrządzania potrawy nie dolewajcie wody, chodzi tu oto by warzywa stworzyły gęsty sos.
takie obiady to ja lubię :) prosto i konkretnie! :)
OdpowiedzUsuńFull obiadek ! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny obiad :)
OdpowiedzUsuń