Padam po całym dniu :-( ale wszystko co miałam zrobić to zrobiłam... no prawie ;-) Jakby nie było, to masa marcepanowa zrobiona, ciasto na rogale leży w lodówce, mak z bakaliami zmielony - jutro działam dalej :-) Co do masy to zwykle gdy była mi potrzebna kupowałam ją, ale tym razem postanowiłam zrobić :-) Przejrzałam kilka przepisów, większość podobna, ale spodobał mi się ten na stronie Tapenda :-) Wyszła przepyszna! Polecam...
SKŁADNIKI
200 g migdałów
150 g cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
30 ml soku z cytryny
5 kropli aromatu migdałowego
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, a następnie usuwamy z nich brązowe skórki. Możecie też użyć migdały blanszowane, wtedy obieranie będziecie mieli z głowy ;-) Zanim obetrzecie skórkę z cytryny pamiętajcie, by porządnie sparzyć ją wrzątkiem.
Migdały miksujemy blenderem, a następnie dodajemy skórkę i dokładnie mieszamy. Dosypujemy stopniowo cukier za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy sok i aromat - znów mieszamy. Całość (a będą to mniejsze i większe okruchy masy) wykładamy na blat lub dużą deskę do krojenia i formujemy dowolny kształt.
Sama takiej masy nigdy nie robiłam,a marcepan bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem jak będę robiła rogaliki to też zrobię swoją, moje już upieczone :-)
OdpowiedzUsuń