piątek, 14 listopada 2014

Zupa krem z białych warzyw



No i wygląda na to, że zimno rozgościło się na dobre :-( Nie lubię takiej pogody... 
Z rana udało mi się wykonać dość sporo badań, które zleciła mi pani na pogotowiu dwa dni temu, wyniki w poniedziałek... I choć staram się patrzeć na to wszystko optymistycznie, to wiem, że dobrze nie będzie... na własne życzenie... :-( 
A co tam w kuchni? Tu chociaż zawsze jest ciepło i... pachnąco ;-) Na dzisiejszą szarugę idealna okazała się zupa krem z białych warzyw - przepyszna, a do tego robi się dosłownie kilka chwil :-)


SKŁADNIKI

4 ziemniaki

1 duży seler

2 duże pietruszki

1 cebula

1 kalarepa lub kilka różyczek kalafiora

1,2 - 1,5 l wody

100 ml śmietany 30%

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta granulowanego czosnku

sól, pieprz




Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na dowolne kawałki, wkładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, a następnie całość bardzo dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Wlewamy śmietanę i jeszcze przez chwilę miksujemy. Zestawiamy z palnika. Doprawiamy gałką, czosnkiem i pieprzem. Gotowe :-)
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

P.S.
Ja wolę gęste kremy, ale jeśli wolicie rzadsze, to nic nie stoi na przeszkodzie byście dolali więcej wody :-) 
Zupa na jesień

3 komentarze:

  1. Świetny przepis :-) Koniecznie muszę spróbować przygotować taką zupkę krem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, do sprawdzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)