Uwielbiam wszelkie herbatniki, rogaliki i inne ciasteczka... jeść też, ale głównie robić :-) I z tego co widzę to podobne zapędy ma też moje dziecko - nie opuszcza mnie nawet na krok gdy biorę się za robotę :-) no i trzeba przyznać, że ta wspólna praca jest bardzo owocna :-) Nastrój ostatnio dyniowy więc i moje ostatnie rogaliki też były dyniowe :-) i to podwójnie, bo puree z dyni znalazło się i w cieście i w nadzieniu :-) a wyszły tak kruche i delikatne, że coś wspaniałego :-) mmm... przepyszne...
SKŁADNIKI
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła
2 cukry wanilinowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
Nadzienie:
125 g sera mascarpone
4 łyżki puree z pieczonej dyni
2 łyżki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (jeśli będziecie ją ścierać z całej gałki to może być trochę mniej, bo jest bardziej aromatyczna niż ta kupowana od razu zmielona)
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki wody
trochę cukru trzcinowego
Składniki nadzienia wkładamy do salaterki i bardzo dokładnie mieszamy łyżką.
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcieramy w dłoniach aż powstaną małe grudki. Dodajemy dynię i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6 równych kulek, a następnie każdą rozwałkowujemy na cienki placek (podsypując mąką), który kroimy na 6 trójkątów (tak jak pizzę). Na każdym kawałku rozsmarowujemy nadzienie i zaczynając od podstawy zwijamy rulonik, a następnie formujemy z niego kształt rogalika.
Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
nadzienie dyniowe i rogaliki dyniowe - idealnie pozostające w jesiennym klimacie :)
OdpowiedzUsuń