czwartek, 20 listopada 2014

Sernik piernikowy



Powiem Wam, że ostatnio coraz częściej pojawiam się w mojej głowie hasło: "Świąteczne menu"... w prawdzie zostało jeszcze kilka tygodni, ale zleci to jak i cały ten rok... Tym bardziej, że mimo torby leków i nakazu oszczędzania się, tempo końcówki roku raczej nie różni się od pozostałych miesięcy... a dziś wyznaczono mi termin ważnego dla mnie egzaminu - za trzy tygodnie... oj, dzieje się w tym roku, a zwłaszcza tej jesieni... ale jak to mówią "co nas nie zabije, to nas wzmocni" ;-) więc święta pod względem kulinarnym dobrze przemyśleć trzeba i przygotować je jak co roku... czyli najlepiej jak się da :-) A Wy jak to robicie w swoich domach - tradycyjnie każdy rok taki sam, czy poprzeczka coraz wyżej? Tak czy inaczej mam dla Was podpowiedź idealną :-) takie trochę dwa w jednym, bo i sernik i piernik ;-) a smaki te wyjątkowo dobrze się przenikają... do tego lekka konsystencja ciasta... wszystko to powoduje, że sernik znika w sekundzie...


SKŁADNIKI

500 g sera mascarpone

3 serki wiejskie (po 200 g każdy)

3 jajka

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki przyprawy do pierników

1 budyń waniliowy (bez cukru)


Na spód:

100 g podłużnych biszkoptów

50 g masła

2 łyżki płynnego miodu


dodatkowo: cukier puder do posypania




Serki wiejskie przekładamy na sitko i odsączamy. Następnie przekładamy do miski miksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez chwilę aż dokładnie się połączą.
Biszkopty rozkruszamy (ja zmiksowałam je blenderem), dodajemy masło (w małych kawałkach), miód i wyrabiamy jednolitą masę.
Tortownicę (21 - 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wyklejamy masą biszkoptową, a następnie wlewamy na nią masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę (termoobieg + dolna grzałka). Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na całą noc by tam powoli stygło(w zamkniętym), a rano wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (raczej nie wcześniej, bo będzie się rozpuszczał na powierzchni sernika).
Przepyszny...





Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Boski, marzy mi się taki :)
    Ja mam to szczęście, że świąteczne menu przygotowuje Mama, Babcie albo przyszła Teściowa. Ja tylko muszę zapewnić odpowiednią ilość pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :-)
      I powiem Ci, że faktycznie masz szczęście :-)

      Usuń
  2. Piękny ten sernik, musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny sernik :) taki świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)