Jak tam Wasz zakwas na wigilijny barszcz czerwony? Już zlany? Mój tak i czeka na swoją kolej :-) Tymczasem na fb Pani Agnieszka Gołuch przysłała mi sposób na wykorzystanie kiszonych buraków, tych pozostałych po robieniu zakwasu. Troszkę go sobie zmodyfikowałam, wyszło pysznie i jestem przekonana, że ta wersja, która robi Pani Agnieszka też jest fantastyczna :-)
SKŁADNIKI
3 kiszone buraki
1 duże jabłko
1/2 puszki kukurydzy
4 jajka
1 mała cebula
majonez, sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Buraki, jabłko i jajka kroimy w paski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
Pycha, najlepiej smakuje gdy się trochę "przegryzie"!
Przepis Pani Agnieszki:
Buraki, ogórki kiszone, jabłko, majonez lub jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek - pokroić w kostkę i całość dokładnie wymieszać :-)
bardzo ciekawa sałatka a buraki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńAle smakowita sałatka:)
OdpowiedzUsuń