wtorek, 23 grudnia 2014
Barszcz wigilijny
Nie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień i odpoczywam przez dwa tygodnie :-) Nie mogę uwierzyć, że mam jeszcze tyle do zrobienia przed tymi świętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny...
SKŁADNIKI
1 kg buraków
2 duże marchewki
2 duże pietruszki
po kawałku selera i pora
garść suszonych grzybów
1 l zakwasu z buraków
2,5 l wody
1 łyżka majeranku
sól, pieprz, cukier
Warzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną wodą, dodajemy opłukane grzyby i gotujemy na małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną. Dolewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Nie bójcie się tego ostatniego, zdecydowanie nadaje wyrazistości potrawie.
Podajemy z uszkami, pierogami lub pasztecikami z grzybami i kapustą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wesołych i spokojnych Świąt!!!
OdpowiedzUsuń