wtorek, 2 grudnia 2014

Ciasto z połówkami jabłek



Nie ma to jak remont w domu... ale za to będzie ładnie :-) mam taką nadzieję, bo chwilowo czuję się jak na placu budowy ;-) ale cóż, czasem tak być musi ;-) tymczasem w kuchni...
...ciasto, które Wam dziś proponuję nie jest nowością na moim blogu, chociaż ostatnio sporo go w sieci. Ja proponowałam wam jej już kiedyś w wersji śliwkowej, a dziś pora na tę oryginalną - z jabłkami. Moja córcia nie mogła się oderwać od brytfanki ;-) tylko gdzie to się mieści w tym małym chudzielcu? ;-) 
Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowało...


SKŁADNIKI


Na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

250 g margaryny

200 g serka homogenizowanego

1 łyżeczka cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 cukier wanilinowy


Na polewę:

2 łyżki gęstej śmietany

1 szklanka cukru pudru


Dodatkowo: jabłka (mnie poszło 6 sztuk, ale wszystko zależy od ich wielkości)




Wszystkie suche składniki ciasta łączymy razem w dużej misce, a następnie rozcieramy z margaryną. Dodajemy serek i zagniatamy - ciasto powinno być luźnej konsystencji, ale nie powinno się kleić do rąk (jeśli się klei dodajcie 2 - 3 łyżki mąki). Odrywamy z ciasta 1/3 i odkładamy, a pozostałą częścią wyklejamy dno blaszki do pieczenia (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia).
Jabłka obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie układamy na cieście "górkami" do góry. Przykrywamy pozostawionym ciastem.
Cukier puder ucieramy ze śmietaną i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg i dolna grzałka). Studzimy.



Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

3 komentarze:

  1. jest bardzo smaczne, robiłam takie ostatnio:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę je wreszcie zrobić, bo przepis zapisany czeka :P

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)