Piszę o tej rybie już od kilku dni i normalnie dokończyć nie mogę ;-) ale udało się :-) danie szybkie, smaczne i przede wszystkim każdemu smakuje :-) Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowało...
SKŁADNIKI
ok. 500 g filetów z mintaja lub morszczuka (albo z innej ryby, którą lubicie, najważniejsze żeby filety nie miały na sobie zbyt dużo lodu, tzw. glazury)
300 ml śmietany 30%
3 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżki oleju
2 - 3 cebule
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, pieprz
kilka łyżek mąki
olej do smażenia ryby
Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy lekko solą. Gdy ryba rozmrozi się ponownie ją osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące. Olej do smażenia ryby rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kawałki fileta.
Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone w plastry cebule i przyprawy, smażymy aż cebula zmięknie i dolewamy obie wymieszane ze sobą śmietany. Na małym ogniu gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy usmażone kawałki ryby i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Super rybka :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się sosik do niej :)
OdpowiedzUsuń