Tortille - bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdza się jako obiadokolacja... To taka moja definicja ;-) Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza jest zdecydowanie szybsza, może nawet łatwiejsza, ale równie pyszna :-) Danie sycące, wyraziste... Czego chcieć więcej? Może tylko dobrego apetytu ;-)
SKŁADNIKI
5 dużych tortilli (średnica 30 cm)
podwójny filet z kurczaka
2- 3 łyżki przyprawy kebab - gyros
1/2 szklanki wody
keczup
Na sałatkę:
6 dużych liści kapusty pekińskiej
4 - 5 łodyg selera naciowego
1 średnia cebula
1/2 puszki kukurydzy
1/2 świeżego ogórka
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz, cukier
Na sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki sera mascarpone
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
suszony majeranek
Fileta kroimy w kostkę, przyprawę mieszamy z wodą i wszystko umieszczamy na silnie rozgrzanej, suchej patelni i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda odparuje, a mięso będzie miękkie.
Kapustę cienko szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Selera i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, pomidorki na ćwiartki. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera zmieszanego z majonezem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego układamy sałatkę, polewamy keczupem i kładziemy mięso. Zawijamy: najpierw dół (1/4 całego placka) zakładamy do góry, a następnie zwijmy w rulon. Gotowe :-)
Uwielbiam :) Mogłabym jeść i jeść!
OdpowiedzUsuńkocham! :) dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuń