sobota, 3 stycznia 2015

Strucla makowo - marcepanowa



No i się zaczęło... Nowy Rok wystartował tak intensywnie, że nie wiadomo kiedy, a zrobił się już 3 dzień 2015... Czy tak będzie też przez kolejne 12 miesięcy? Mąż wysłuchał mojego wywodu na temat tegorocznych planów i stwierdził... że za dużo od siebie wymagam... a potem dodał, że jak mnie zna, to przynajmniej większość mi się uda... I oby miał rację, bo zeszły rok zdecydowanie dodał mi energii i żal jej nie wykorzystać :-) Więc trzymajcie kciuki, a jaj będę Was na bieżąco informować co i jak :-)
A co planujecie upiec na pierwszą niedzielę roku? Może struclę makową? Ale taką wzbogaconą figami, marcepanem, skórką pomarańczową... Pyszna :-) Puszyste ciasto i wilgotna, rozpływająca się w ustach masa makowa... Upieczcie koniecznie, póki jeszcze klimat lekko świąteczny... ;-) 


SKŁADNIKI

Ciasto:

500 g mąki pszennej

50 g masła

2 jajka

25 g drożdży

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mleka

1 łyżka cukru z wanilią


Nadzienie:

400 g maku

200 g masy marcepanowej

100 g suszonych fig

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 szklanka cukru

2 jajka

aromat migdałowy


Lukier:

1 szklanka cukru pudru

4 łyżki gorącej wody

dodatkowo: posiekane migdały, skórka pomarańczowa, suchy mak




Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, jajka roztrzepujemy w miseczce. Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy masło w małych kawałeczkach i rozcieramy całość w dłoniach. Dodajemy drożdże, jajka i zagniatamy gładkie ciasto (do chwili aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni). Odstawiam na ok. godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Mak zalewamy wrzątkiem (powinno go być 1 - 1,5 cm nad powierzchnię maku), zostawiamy na 20 - 30 minut i odsączamy. Następnie mieszamy mak z cukrem, skórką i pokrojonymi figami, dodajemy pokruszoną masę marcepanową i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, aromat i wyrabiamy jednolitą masę. 





Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej i zwijamy struclę. To samo robimy z druga częścią ciasta. Strucle - każdą z osobna - zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy na  kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą, a następnie rozprowadzamy na wystudzonych struclach. Posypujemy skórką, migdałami lub makiem.

6 komentarzy:

  1. niestety ani nie lubię maku, ani marcepanu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam Cię do przejrzenia innych przepisów na moim blogu i jestem pewna, że znajdziesz coś co lubisz :-) zachęcam Cię do takiego działania :-)

      Usuń
  2. Mmm, z marcepanem musiała smakować wybornie :)
    Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to była najlepsza strucla jaką kiedykolwiek zrobiłam :-) a robię je kilka razy w roku ;-)

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)