niedziela, 25 stycznia 2015

Makaron z selerem naciowym



Wyjeżdżam jutro na kilka dni, na szkolenie rzecz jasna... Smutno mi zostawiać mojego chorowitka na ten czas, ale opieka jest zorganizowana jak należy, byle tylko szybko minęło... Jak znajdę możliwość, to coś Wam napiszę w międzyczasie, póki co mam tu propozycję bardzo szybkiego dania, do przygotowania w kilka chwil :-) Możecie je zrobić na obiad lub na kolację, jest lekkie i niezwykle smaczne :-)


SKŁADNIKI

1 nieduży seler naciowy

150 g sera mascarpone

3 łyżki śmietany 18 %

2 łyżki oleju

sól, pieprz

ok. 300 g makaronu


dodatkowo: tuńczyk z puszki, pomidor




Selera oczyszczamy i kroimy w plasterki. Mascarpone łączymy ze śmietaną. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy selera, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy aż zmięknie. Dodajemy ser ze śmietaną i mieszamy aż mascarpone wyraźnie się rozpuści, podgrzewamy do momentu aż sos zgęstnieje. Przekładamy sos do ugotowanego i odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na talerze, obsypujemy tuńczykiem i kawałkami pomidora. 

4 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)