wtorek, 13 stycznia 2015

Szybkie pączki z ricottą



Karnawał trwa więc każdy przepis na szybkie i słodkie co nieco przyda się na 100% :-) tak sobie myślę przynajmniej ;-) W lodówce błąkała się smętnie z półki na półkę ricotta więc przyszłam jej z ratunkiem i zrobiłam pączki :-) I powiem Wam, że wyszły genialne: puszyste (nawet następnego dnia po usmażeniu), nie za słodkie, a przede wszystkim robi się je błyskawicznie. Inspiracją był dla mnie w tym przypadku przepis na "Pączki serowe siostry Anastazji" - mój jednak różni się od wersji oryginalnej i niektórymi składnikami i ich proporcjami... Jeśli więc lubicie pączki serowe, to te moje z ricottą musicie zrobić koniecznie :-)  


SKŁADNIKI

250 g sera ricotta

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

2 łyżki śmietany

2 łyżki cukru trzcinowego (możecie też zastąpić go zwykłym, białym cukrem)

1 łyżeczka sody

1 łyżka octu

1 łyża cukru z wanilią


dodatkowo: olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania.




Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy ze sobą (najlepiej łyżką, nie mikserem). Następnie nabieramy dłonią oprószoną mąką niewielkie porcje ciasta (mąka jest konieczna, bo ciasto się trochę lepi), formujemy kulki wielkości piłeczki do ping - ponga i wkładamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor po obu stronach, a następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz. Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. 





4 komentarze:

  1. Pączków z ricottą nigdy nie jadłam, z pewnością smakują wspaniale ;) I nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam pączka :P Kiedyś moja babcia często je robiła, ale zawsze z dżemem ;) I to były jedyne pączki jakie jadłam, bo wiedziałam, że są smażone na oleju, a nie jak często w cukierniach na smalcu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też z sentymentem wspominam pączki smażone przez moją babcię :-) ale smażyła je na smalcu - też wychodzą dobre, ale smalec nie może być stary, przesmażany w kółko to z pączkami, to z faworkami czy z innymi ;-)
      Jeśli lubisz tradycyjne, nadziewane pączki to pewnie spodobają Ci się te przepisy:
      http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/02/paczki.html
      http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/02/paczki-z-lodowki-atwe-i-szybkie.html
      możesz je z powodzeniem usmażyć w takim tłuszczu jaki wolisz :-)
      pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. ja również z ricottą jeszcze ich nie robiłam, w ogóle rzadko jem pączki, wolę inne łakocie, a często i rozum mówi ile bedziesz musiała potem ćwiczyć :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z tym, że umiar jest rzeczą ważną, ale w moim wieku rozum mówi: "i tak świetnie wyglądasz" ;-)

      Usuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)