sobota, 20 sierpnia 2016

Batony orkiszowe



Póki jeszcze lato chce pozostać choć na chwilę, to trzeba mu zdecydowanie wyjść na przeciw :-) A skoro tak, to wakacyjne wyjazdy czy ogrodowe pikniki przydadzą się batoniki :-) Zdrowe, zbożowe, a te dodatkowo mają delikatny posmak chałwy :-) Dla mnie bomba! Lubię sobie tak w wolnym czasie coś fajnego zrobić ;-)


SKŁADNIKI

2 szklanki płatków orkiszowych

1 szklanka prażonych otrąb orkiszowych

3 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego

5 łyżek tahini

3 łyżki miodu

1/2 szklanki mleka 

3 łyżki rodzynek 

3 łyżki suszonej żurawiny  

1 jajko


Płatki, otręby, siemię mieszamy razem. Dodajemy posiekane rodzynki i żurawinę, mleko, miód i tahini oraz roztrzepane widelcem jajko. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką, a następnie przekładamy do foremki (moja 22 x 23 cm) i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i kroimy w dowolne kształty. 






5 komentarzy:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)