Póki jeszcze lato chce pozostać choć na chwilę, to trzeba mu zdecydowanie wyjść na przeciw :-) A skoro tak, to wakacyjne wyjazdy czy ogrodowe pikniki przydadzą się batoniki :-) Zdrowe, zbożowe, a te dodatkowo mają delikatny posmak chałwy :-) Dla mnie bomba! Lubię sobie tak w wolnym czasie coś fajnego zrobić ;-)
SKŁADNIKI
2 szklanki płatków orkiszowych
1 szklanka prażonych otrąb orkiszowych
3 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego
5 łyżek tahini
3 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka
3 łyżki rodzynek
3 łyżki suszonej żurawiny
1 jajko
Płatki, otręby, siemię mieszamy razem. Dodajemy posiekane rodzynki i żurawinę, mleko, miód i tahini oraz roztrzepane widelcem jajko. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką, a następnie przekładamy do foremki (moja 22 x 23 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i kroimy w dowolne kształty.
Da się czymś zastąpić tahini ?
OdpowiedzUsuńMoże być masło orzechowe, ale smak będzie inny niż z tahini.
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńna takie zdrowe batoniki zawsze jestem chętna :)
OdpowiedzUsuń